Verandering in beschikbaarheid Microsoft Teams

Inhoud van deze blog

Microsoft heeft recentelijk belangrijke veranderingen aangekondigd in hoe ze licenties verstrekken voor Microsoft 365 en Microsoft Teams aan de Europese Economische Ruimte, hierna EER (EU-lidstaten en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland).

Vanaf 1 oktober 2023 komt er in de EER een einde aan de standaard bundeling van videovergaderapp Teams en Microsoft 365 en Office 365 pakketen. Microsoft gaat de vergaderapp ook los aanbieden (zonder de combinatie met Office 365 en Microsoft 365).

Wordt Teams losgekoppeld van Office 365 of Microsoft 365 pakketen voor klanten die al een contract hebben, of geldt dit alleen voor nieuwe contracten?

Microsoft 365 Business Suites

Voor bestaande Teams-klanten die hun huidige Office 365- en Microsoft 365-abonnement behouden, zal op dit moment niets veranderen. Bestaande klanten die geen Teams willen, krijgen de optie om te kiezen voorgoedkopere versies van Office 365 en Microsoft 365 zonder Teams. Microsoft 365 Business-suites zullen naast de nieuwe line-up bestaan. Klanten in de EER en Zwitserland kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 Business Basic, Microsoft 365 Business Standard en Microsoft 365 Business Premium-suites met Teams of de nieuwe EER-specifieke versies van die suites zonder Teams.

Enterprise Suites

Met de introductie van de nieuwe commerciële line-up eindigt de verkoop van de huidige Enterprise-suites met Teams aan nieuwe abonnees. Als gevolg hiervan zullen Office 365 E1, Office 365 E3, Office 365 E5, Microsoft 365 E3 en Microsoft 365 E5 suites met Teams niet langer beschikbaar zijn voor nieuwe abonnees in de EER.

  • Voor bestaande Teams-klanten die hun huidige Office 365- en Microsoft 365-abonnement behouden, zal op dit moment niets veranderen. Wel krijgen klanten nieuwe opties. Ze kunnen zoals gewoonlijk seats blijven gebruiken, vernieuwen en toevoegen aan hun huidige plannen. Of, als ze willen overstappen naar de nieuwe line-up, kunnen ze dat doen op de verjaardag of verlenging van hun contract.
  • Nieuwe abonnees op Office/Microsoft 365 Enterprise-suites die hun eindgebruikers Teams willen bieden, moeten twee SKU’s aanschaffen: één EER-specifieke Microsoft 365 of Office 365 Suite en Microsoft Teams EER.
Frontline suites

De huidige Frontline-suites zullen naast de nieuwe line-up bestaan. Klanten in de EER kunnen kiezen tussen de bestaande Microsoft 365 F1-, Office 365 F3- en Microsoft 365 F3-suites inclusief Teams of de nieuwe EER-specifieke versies van die Suites zonder Teams.

Samengevat

  • Teams zal binnen de Enterprise suites vanaf 1 oktober standaard niet inbegrepen zijn in de bekende plannen zoals E3/E5/E1 en zal apart aangekocht moeten worden voor nieuwe subscripties of nieuwe klanten.
  • Binnen de business-varianten zal er geen wijziging zijn van bestaande plannen, maar zullen nieuwe plannen worden toegevoegd om de keuze voor een licentie zonder Teams mogelijk te maken.
  • Bestaande subscripties van klanten zullen onverhinderd doorlopen en hebben dus geen impact van deze aankondiging.

Neem contact met ons op

Deel deze blog:

Ook leuk om te lezen

Als DUVAK maken wij veel mee en zijn we op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën.

voor klanten

DUVAK servicedesk

Neem contact op met onze servicedesk en we helpen je verder.